Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2014 00:34 - То беше рев...
Автор: kerkenez Категория: Политика   
Прочетен: 1485 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Помня преди няколко години, когато Миро Найденов водеше преговори с веригите, да намалят някои цени, та да могат и „клетите бедни“, с по 200 квадрата апартаменти в София и градовете, да подблажат за Великден – козуначец, яйчица, агнешко, туйцък – онуйцък... То беше рев, дами и господа, и от леви, и от десни. Десните ревяха – сакън – съсипа ни пазарната икономика! Левите, усетили, че им се влиза в територията, зинаха неистово - „Популисти-и-и! У-у-у-у! Бабите по селата взеха уплашено да крият ягнетата по зимници и изби, изпитваха кокошките, преди да идат за хляб, че да не вземе лошият Найденов да мине, да им секвестира някое яйце, дорде ги няма и изобщо, целокупното население изпадна в тревожност и остър дефицит на доверие към тази стъпка на властта. 
Тази вечер отивам в една от немските вериги тъдява. Прага, един от големите бизнес центрове, около нас МОЛ-ове и вериги - бол. Всеки гледа да ни пообере, все пак не сме от бедните. „Ахолд“ е немска фирма, държаща най-много магазини в Чехия – веригите „Алберт“ и „Хипернова“. Преди няколко години закриха втората. Като ценова политика е между белгийската „Билла“, която и тук е комай най-скъпа, и по-евтините, но пак немски „Кауфланд“ и „Лидъл“. Инвазията на „Лидъл“ е видима тук. Аз също се превърнах в техен редовен клиент. Държат за гушите производителите, качеството е на ниво, разнообразието е несравнимо, понеже всяка седмица карат различни стоки – от шевни машини и шкафчета за баня до френски и италиански сирена и екзотични кафета от Етиопия. Да го кажем – интересно е и качествено. Като за масов магазин, разбира се. 
Но да се върна на „Алберт“. Отивам с раницата, да си напазарувам за вечеря – не с колата за грандиозен пазар. В началото – олио по 22 крони – това е 1,72 лв.! Безумно евтино. Грабвам две бутилки. Мимоходом забелязвам, че е с някакъв нов знак, който не съм виждал – Ah Basic. Зачитам се – да не е някое нерафинирано, да ми мирише на слънчоглед. Не, не е, пък и е прекалено бистро и жълто, нерафинираното има зеленикав цвят (разбирам ги тия работи, нали съм си селянин). Продължавам и бързам, искам да се прибера по-рано. Набелязал съм си какво ще купувам, търча между щандовете – магазинът е огромен. От чисто любопитство се спирам пред рибния щанд – отбелязвам, че сьомгата е скочила от 360 на 450 крони! Опулвам се! От 28,80 лв. на 36,00 лв.! Баси, тия явно са откачили, в „Лидъл“ си е все 360. Бягам нататък, не мислех да вземам риба. Грабвам едно пиле на грил – нормално – 100 крони – 8 лева. Млеката – причината да съм там. Сутринта ни свърши млякото за кафето. Тъкмо да си взема традиционното, в бутилка, виждам, че е станало от 18,90 на 21,90. А на цели два рафта има ново – със знак Ah Basic. С 5 крони по-евтино. Демек – с цели 40 ст. Грабвам една кутия – за кафе е, няма да правим крем карамел. Киселото също – базовото – 16, останалите – с 1-2 крони нагоре. Хуквам към касата и си мисля – да не е нахълтал Найденов и тук и да е ревнал – БАСТА! Долу цените, обирджии! Нямаше го. Поне аз не го видях. Но мислейки си на път към къщи, разбрах, че акцията е ход за привличане на по-бедни клиенти. Ето ви го „социалния пакет“ на Найденов! 
Пиша туй за българските политици – утре да идват и леви, и десни и да клеймят „Ахолд“ за непазарната им политика! Какви са тия безобразия, един вид? Ама първо да сметнат, колко „бедни“ и не до там „бедни“ ще нахраня с по литър мляко, ако си купя кило сьомга. А аз честичко си купувам.  Думата ми беше – щадете бабичките по селата, не ги стресирайте с гръмки инициативи. Те търговците си знаят работата. Вие пазете веригите, да не се върнат селкоопите. Че тогава има да висим пак, да ни докарат корнишони. А за „бедните“ не берете грижа. Вие гледайте да се множат чакащите на опашката за сьомга... 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kerkenez
Категория: Политика
Прочетен: 130616
Постинги: 50
Коментари: 31
Гласове: 80
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930